Nevidni zobni aparat iz termoplastične folije

Nevidni zobni aparat so ortodonti odkrili že precej let nazaj, vedar ga niso uporabljali a akšen način kot dandanes. Z njim so namreč takrat ravnali le manjše nepravilnosti. Pacienti so takšen aparat dobili na primer na koncu zdravljenja s fiksnim zobnim aparatom, ko niso imeli več veliko za poravnati. Stanje zob je bilo tako rekoč že popravljeno.

Nevidni zobni aparat v ordinaciji izdelajo tako, da pacientu najprej vzamejo zobni odtis oziroma odlitek. Na podlagi odlitka nato v ordinaciji sestavijo pravilno pozicijo zob in na modelu tako izdelajo nevidni zobni aparat, ki je narejen iz termoplastične folije.

Nevidni zobni aparat bo s pomočjo folije premikal naše zobe v pravo smer. Ker pa takšni premiki ne smejo biti preveliki, moramo takšen aparat med celotnim postopkom zdravljena večkrat zamenjati. V nasprotnem primeru aparata nebi mogli namestiti pravilno na zobe, saj bi bila odstopanja prevelika in invisalign se ne bi pravilno podal na naše trenutno stanje v ustni votlini. Tako moramo zamenjati določeno število takšnih zobnih aparatov, ki si sledijo v točno določenem vrstnem redu, ki nas po določenem časovnem obdobju privedejo do zaželenega rezultata.

Implantat lahko povzroči neprijetno vnetje

Implantat nam lahko povzroči tudi neprijetne težave, ki jih moramo nujno pravilno pozdraviti. Večina pacientov po namestitvi implantata nima težav. Pri določenem procentu ljudi pa se pojavijo težave. Največkrat se pojavi boleče vnetje, saj naše telo zavrača vsadek.

Implantat se torej lahko vname, čeprav je iz umetne snovi. Dejstvo je, da se lahko tudi okrog implantatov nabirajo zobne obloge na katerih se razvijejo nevarne bakterije. Pri določeni pacientih, kot so na primer kadilci, bo nastanek bakterij veliko bolj agresiven in tako se bo njihova čeljust vnela.

Implantat oziroma področje okoli implantata bo postalo rdeče in zatečeno. Če si bomo želeli pomagati pa bomo morali obiskati zobozdravnika, ki nam bo s pravilnimi posegi pričel zdraviti razbolelo čeljust.