Obdelava betonskih površin

Betonske površine v stanovanjskih objektih zelo redko vidimo neobdelane. Morda v izvorni obliki svoje delo uspešno opravljajo v skladiščih in podobnih gospodarskih objektih, a v stanovanjskih prostorih je nujno poskrbeti za izboljšane lastnosti betona in seveda za privlačnejši izgled. Za to bo treba uporabiti premaz za beton, ki prinaša kar nekaj prednosti.

Akrilne barve

Med različnimi premazi izstopajo predvsem akrilne barve, ki združujejo nekatere ključne prednosti tovrstnih izdelkov. Takšen premaz za beton zagotavlja tako izboljšane mehanske lastnosti betona, kot tudi bistveno boljšo estetsko podobo. Res pa je, da barvanje zahteva nekaj dela. Na golo betonsko površino namreč ni pametno nanašati neposredno akrilne barve, temveč je potrebna impregnacija oziroma akrilna emulzija. Prav kombinacija različnih sredstev zagotavlja optimalne rezultate. A tudi izbira pravih izdelkov še ni dovolj – treba je vedeti, kdaj in kako jih lahko uporabimo. Nanašanje akrilne barve pride v poštev po vsaj štirih tednih od izdelave betona. Površina mora biti suha in čista, ustrezno pripravljena. Tudi premaz za beton je treba ustrezno pripraviti, po potrebi razredčiti. Nanos s čopičem, valjčkom ali brizganjem pa običajno ni težaven.

Barvni spreji

V nekaterih primerih pride tudi za beton v poštev barva v spreju, ki seveda bistveno poenostavi celoten postopek. A barvni spreji so le redko res optimalna rešitev in se uporabljajo le v primeru, da zadostuje preprosta barvna korekcija manjše površine. Seveda pride sprej v poštev tudi v prostorih, ki niso namenjeni redni uporabi, a spet je bolje morda pomisliti na druge odlike, ki jih prinašajo alternative. Kar pa nikakor ne pomeni, da barvni sprej v nekaterih primerih ne predstavlja dobre opcije.