Okenske površine v enostavnih objektih

Enostavni objekti, kot so vrtne lope, manjši hlevi in hiške za orodja, ravno tako potrebujejo določen delež okenskih površin. Nujno je treba poskrbeti za zadostno prehajanje naravne svetlobe, ki osvetli notranjost teh hišic in omogoči dnevno delo v njih. Kljub temu pa pri takih objektih ni potrebe po vrhunski izolaciji, kot jo najdemo v praktično vseh sodobnih hišah. Zato so najbolj primerne okenske rešitve na tem področju zagotovo prav aluminijasta okna, ki se jih lahko dobi tudi v cenejši izvedbi z enojnim steklom.

Tudi mnoge stanovanjske hiše za razsvetljevanje uporabljajo aluminijasta okna, vendar so v tem primeru ta mnogo bolje izolirana – tako okvir, kot tudi stekleni vložek sta prilagojena boljši izolaciji, ki pripomore h energetski varčnosti prostora. Obstajajo pa tudi kombinirana aluminijasta okna, pri katerih je aluminijasti okvir pritrjen le na zunanji del okna. Tako dobi okno poseben kovinski ali barvasti izgled in je z zunanje strani zato zelo dobro zaščiteno pred UV svetlobo. Notranjost kombiniranih okvirjev pa je po navadi iz PVC materiala, ki veliko bolje izolira zunanjo površino. Polni aluminijasti profili namreč zelo dobro prevajajo toploto, kar je s stališča energetske učinkovitosti stanovanj precej slabo.

Medtem pa se kovinski strešniki kot taki uporabljajo v precej manjšem deležu. V glavnem so strešniki iz keramike, gline ali betona, ponekod pa se uporabljajo tudi plastični pvc strešniki. Kovinsko prekrivanje streh se uporablja predvsem pri večjih površinah ali pa pri zelo strmih strehah, kjer lahko edino pločevina dovolj zaščiti notranjost objekta. Tipičen primer pločevinastih streh predstavljajo cerkveni zvoniki, ki so pri veliko cerkvah narejeni iz bakrene pločevine. Ta sčasoma pridobi zeleno ali črno patino, ki je še posebej zaželena, saj da cerkvam unikaten značilen videz. Ker je črna patina veliko bolj obstojna od zelene, ki se neprestano lušči, si krovci pomagajo s posebnimi premazi, ki določijo tip patine na strehi.