Podstrešje – šibka točka

Kaj lahko se zgodi, da je prav podstrešje v hiši šibka točka glede izolacije, hkrati pa je tudi na druge načine najbolj izpostavljeno potencialno škodljivim dejavnikom okolja. To se izkaže za zelo pomembno, če se pripravljamo na ureditev mansarde, pa tudi sicer je pametno poskrbeti za urejeno podstrešje. Glavno opravilo v tem smislu je toplotna izolacija strehe, ki se pogosto izkaže za zelo veliko funkcionalno pridobitev, sploh pri zgradbah, ki so v tem oziru ostrešje prej zapostavljale.

Streha

Streha mora v prvi vrsti seveda opravljati svojo primarno funkcijo, torej ščititi pred dežjem in drugimi vremenskimi dejavniki. A nič manj pomembna ni toplotna izolacija strehe, včasih pa tudi zvočna izolacija, ki pa je pogosto kar komponenta toplotne.

Podstrešje je z vidika izolacije precej zahteven prostor. Tik pod streho je najbolj izpostavljeno velikim temperaturnim nihanjem – poleti je zelo vroče, pozimi zelo mrzlo. Toplotna izolacija strehe mora biti zato še posebej učinkovita. Ne le zato, da bo temperatura prijetna na podstrešju, temveč zato, da na ta način reguliramo temperaturo po spodnjih bivalnih prostorih, hkrati pa prihranimo tudi pri ogrevanju ali hlajenju.

Zunanjost podstrešja

Pod streho se na zunanji strani pogosto zahtevajo fasadne obloge, ki v nekaterih primerih predstavljajo ključno zaščito fasade. Fasadne obloge so nujne v primeru, da imamo pod streho izpostavljene določene elemente, gotovo pa je vedno pametno fasado primerno zaščititi. Napušči so s tega vidika včasih precej problematični, enako velja za balkone in podobne elemente, ki izstopajo iz zgradbe. Na srečo so fasadne obloge v takšnih primerih zelo učinkovite.