Prilagojeni stoli za otroke

V času odraščanja potrebujejo malčki kar nekaj prilagojenih kosov pohištva, pa tudi potem, ko so že skoraj odrasli, imajo na voljo otroške oziroma mladinske različice stolov ter drugih kosov. Posebna kategorija so stoli, izdelani posebej za otroke, vsekakor pa se je vredno posvetiti tudi tistim stolom, ki so v otroški različici le kopija stolov, namenjenih odraslim. Otroški pisarniški stoli so primer takšnega pohištva – v primerjavi z običajnimi stoli za pisarniško rabo imajo kar nekaj skupnih točk, a tudi nekatere ključne razlike.

Pisarniški stol v običajnem delovnem okolju služi predvsem temu, da zagotavlja udobno sedenje in omogoča neovirano delo. Res pa je, da se takšni stoli uporabljajo tudi v mnogih drugih okoljih, zato naziv pisarniški pravzaprav označuje le vrsto stola, ne določa pa njegovega namena. Nenazadnje otroški pisarniški stoli niso v uporabi na delovnem mestu, temveč v otroških in mladinskih sobah.

Otrok ima določene potrebe, ki jim običajen pisarniški stol ne more ugoditi. Že velikost ni prava, čeprav so sodobni delovni stoli zelo prilagodljivi. Otroški stol bo nekoliko manjši in prav tako prilagodljiv, kar je pomembno tudi zato, ker otroci hitro rastejo in se njihove potrebe spreminjajo.

Funkcionalno se običajen pisarniški stol precej prekriva z otroškim, saj morata oba zagotavljati neovirano delo za pisalno mizo. V obeh primerih je pomembno udobje in prijetno sedenje tudi pri dolgotrajni uporabi, kakovost izdelka pa je tako ali tako univerzalna lastnost za vsako vrsto pohištva. Razlika pa je še v vizualni podobi – otroški pisarniški stoli so pogosto atraktivno pobarvani in poslikani, medtem ko v delovnem okolju prevladujejo nevtralne podobe.