Vaje za krepitev spomina

Dober spomin je nujen za normalno opravljanje vsakdanjih opravkov, kar se začne kazati predvsem pri starejših in pri tistih, ki imajo iz različnih razlogov težave s pomnjenjem. V takšnih primerih je treba za spomin še posebej dobro poskrbeti, a prav tako moramo biti na razvoj in utrjevanje spomina pozorni že pri otrocih. V vsakem primeru pridejo v poštev določene vaje za krepitev spomina, saj je možno največ narediti prav s treningom.

Še posebej za otroke se organizirajo delavnice in izobraževanja, ki spodbujajo utrjevanje spomina, običajno so tehnike pomnjenja vključene v širše programe. To so lahko razne počitniške aktivnosti, seveda pa se spomin krepi tudi pri šolskem delu. Ne pozabimo na to, da velik del otrokovega vsakdana predstavlja tudi igra, malček se preko zabave spoznava s svetom okoli sebe, stalno pa razvija tudi lastne spretnosti in sposobnosti, tudi spomin. Posebne vaje in tehnike pomnjenja v tem primeru sploh niso potrebne, saj bo otrok že skozi lastno raziskovanje razvijal tudi svoje miselne sposobnosti. Seveda pa je še vedno zelo priporočljivo, da v njegov vsakdan vključimo tudi vaje za krepitev spomina in se razvoju teh sposobnosti posvetimo načrtno. Veliko lahko storimo doma, dobro pa je izkoristiti tudi ponudbo šolskih in obšolskih aktivnosti te vrste.

Pri starejših pridejo v poštev nekatere enake tehnike pomnjenja ter številne raznolike vaje za krepitev spomina. Nameni so nekoliko drugačni, želimo pa v vsakem primeru doseči odličen spomin. Jasno je, da bodo imeli manj težav s spominom tisti, ki redno stimulirajo svoje možgane, predvsem ljubitelji miselnih ugank in podobnih izzivov. Ravno takšne so tudi vaje za krepitev spomina, tako da je lahko vadba zanimiva in zabavna. Različne tehnike pomnjenja pa se lahko uporabijo tudi kot čisto konkretna rešitev v primeru pozabljanja, kar je vsekakor lahko veliko olajšanje pri opravkih v vsakdanjem življenju.