Viličarji – osnovna skladiščna mehanizacija

Sodobna skladišča so narejena po zelo urejenih načelih. Prostorska razporeditev je zelo pomembna in lahko pripomore h bistveno višjemu izkoristku samega prostora. Nekdaj so vso robo skladiščili v priročni embalaži, ki je bila na voljo. Tako se je nemalokrat zgodilo, da se je v skladiščih nabralo cele kupe robe, ki je bila pakirana v lesene zaboje, vreče za razsut tovor, pletene košare in tako naprej. Tudi s postavitvijo večjih stalaž s policami je problem raznolike embalaže za tovor ostajal precej pereč. Vse pa se je spremenilo z iznajdbo viličarjev in sistema paletnega zlaganja izdelkov.

Palete so standarizirane lesene podlage, narejene iz smrekovega lesa slabše kvalitete. Zato so lahko zelo poceni in ne predstavljajo posebnega stroška. Na palete zložene dobrine se po navadi zapakira s stretch folijo, ki zelo dobro preprečuje, da bi se ta tovor prevrnil in razsul po tleh. Zaradi enakomerne oblike se lahko palete zlagajo ena do druge, s čimer se prihrani prostor. V primeru, da je paletni tovor dovolj čvrst, pa se lahko palete brez težav tudi nalagajo ena na drugo. Vsekakor pa se tudi v primeru mehkega tovora palete lahko nalaga v vertikalo, vendar so za to potrebne posebne police.

Za manipulacijo paletnega tovora v notranjih skladiščih se v veliki večini uporabljajo električni viličarji. Zaradi enakomernih mer palet, na katere je skrbno zložen tovor, so lahko vilice za viličarja vseskozi nastavljene na isto širino. Električni viličarji ponujajo vrhunsko zmogljivost in preciznost. Po navadi imajo zelo trde gume, ki so kot nalašč za vožnjo po notranjih gladkih površinah in omogočajo še večjo natančnost. Zato so električni viličarji zelo priljubljeni, saj imajo jeklene vilice za viličarja, ki vzdržijo tudi težja bremena. Kljub standardnim dimenzijam palet pa se lahko vilice za viličarja z le malo potezami enostavno raztegne ali skrči, tako da so v roku ene minute pripravljene tudi za druge tovore.