Vse v enem za obdelavo domačega vrta

Pri obdelavi domačega vrta in okolice se izkažejo za priročne številni pripomočki, brez katerih si dela morda ne moremo niti predstavljati. Čisto možno pa je, da obstaja oprema, ki lahko nadomesti mnoge funkcionalnosti posameznih pripomočkov. Vrtni traktorji so takšna oprema – kar v eni napravi dobimo praktično vse, kar potrebujemo pri obdelavi domačega vrta, urejanju zelenic in splošnem delu na prostem.

Vrtni traktorji imajo več pomembnih funkcij. Večinoma delujejo kot sedežna kosilnica, torej zagotavljajo učinkovito košenje in udobno delo tudi na večjih površinah. Prav tako pa gre za vsestransko vozilo, ki odpira še mnoge druge možnosti. Prevažamo lahko različen tovor in orodje ali pa vozilo uporabimo le za osebni prevoz. Nekateri modeli omogočajo tudi uporabo raznih priključkov, ki bodo po godu predvsem zahtevnejšim uporabnikom. Najboljša izbira so vrtni traktorji za obdelavo večjih površin ali za opravljanje zahtevnejšega dela – odlično se bodo na primer znašli tudi pri delu v sadovnjaku.

Da bi bili s takšnim traktorjem povsem zadovoljni, pa moramo zanj dobro skrbeti in vozilu zagotoviti dolgo življenjsko dobo in brezhibno delovanje. V poštev pridejo traktorski rezervni deli za tiste dele, ki so najbolj ranljivi. To so recimo noži kosilnice, ki pridejo pogosto v stik s kakšnimi vsiljivci v gosti travi. Tudi sicer se sčasoma skrhajo in jih je treba zamenjati. Seveda pa traktorski rezervni deli ne vključujejo le delov kosilnice, temveč je možno nadomestiti tudi druge kose. Omenimo recimo še kolesa, ki so pogosto na udaru, ter vso drobnarijo pod pokrovom karoserije. Traktorski rezervni deli za ta vozila so na voljo pri serviserjih, lahko pa jih dobimo tudi pri proizvajalcu. To je seveda odvisno od znamke in modela traktorja – dobavljivost je v nekaterih primerih lahko precej omejena, še posebej pri starejših modelih. Poleg tega včasih popravila niso smiselna in je bolje razmisliti o nakupu novega traktorja.