Zanesljivo delovanje električne ograde

Električna ograda je nepogrešljiva oprema živinorejcev, ki želijo brez truda ohranjati nadzor nad svojimi živalmi. Seveda pa bo treba takšno ogrado najprej postaviti, pri tem pa gre veliko pozornosti nameniti oblikovanju zanesljivega sistema. Posebej je treba poskrbeti za napajanje, saj električni pastir pogosto deluje tam, kjer nimamo dostopa do električnega omrežja. To rešujemo na različne načine.

Nekatere električne ograde so postavljene začasno, tako da napajanje ne bo potrebno na dolgi rok. Povsem zadosten bo v takšnem primeru že manjši akumulator električni pastir namreč ni med zahtevnimi porabniki, razmeroma dolgo lahko deluje tudi brez dodatnega napajanja. Takšne ograde niso problematične, treba je poskrbeti le za to, da je oprema dobro povezana med seboj, komponente pa morajo biti zavarovane pred vremenskimi vplivi in drugimi dejavniki okolja. Običajno se akumulator pospravi v ohišje pastirja, kjer je na varnem, hkrati pa tudi dostopen, če ga želimo odstraniti, zamenjati ali dodatno napolniti. Vse to so opcije, ki lahko podaljšajo uporabno življenjsko dobo ograde, a če gre le za kratkotrajno uporabo taki posegi ne bodo potrebni.

Ograde, ki so stalne ali pa postavljene za dlje časa, pa bodo potrebovale redno napajanje. Na srečo tudi v tem primeru ni posebej težko poskrbeti za zanesljivo delovanje pastirja, saj imamo na voljo različne elegantne rešitve. Posebej priljubljena je ta, da za napajanje uporabimo kar sončno celico. Ker električni pastir ni posebej zahteven, je zadostna že manjša celica, ki preko dneva zbere več kot dovolj energije za nemoteno delovanje ograde. Seveda je zanesljivost takšnega sistema odvisna tudi od tega, kakšen akumulator uporabimo, a gotovo bo tudi manjša kapaciteta zadostila za zanesljivo delovanje v času, ko celica zaradi oblačnega vremena ne more dovajati električne energije. Na ta način lahko električni pastir deluje nemoteno tudi preko daljšega časovnega obdobja, ne da bi morali posebej skrbeti zanj.