Življenjska doba kmetijske opreme

Življenjsko dobo kmetijske opreme je dokaj težko predvideti, saj je mehanizacija izpostavljena različnim obremenitvam. O normalni rabi skoraj ne moremo govoriti, saj imamo vedno opravka s kakšnimi nepričakovanimi grožnjami in izrednimi obremenitvami, ki se jim ne moremo izogniti. Zato je najbolje, da po svojih najboljših močeh poskrbimo za dobrobit opreme in z rednim vzdrževanjem zagotovimo kar se da dolgo življenjsko dobo naprav.

Traktorji dopuščajo podaljševanje življenjske dobe tudi po tem, ko vozilo odpove – traktorski rezervni deli namreč nadomestijo poškodovan oziroma obrabljen kos ter povrnejo polno funkcionalnost vozila. To pomeni, da lahko isti traktor uporabljamo zelo dolgo časa, če smo le pozorni na dele, ki se skozi čas najbolj obrabljajo. Traktorski rezervni deli so na voljo pri serviserjih, ki bodo opravili tudi namestitev, tako pa za nekaj časa zanesljivo podaljšali življenjsko dobo vozila. Na ta način lahko pričakujemo zelo dolgo uporabno dobo, saj lahko zamenjamo praktično vse dele, ki povzročajo težave. Prej ali slej sicer pride do točke, ko se popravljanje ne splača več ali pa odpove kak del, ki ga res ne moremo enostavno zamenjati, v tem primeru nam traktorski rezervni deli ne morejo več pomagati.

Nekoliko težje je vzdrževati vrtne kosilnice in drugo manjšo opremo. Na videz gre za enostavnejše naprave, a v resnici so pod pokrovom ohišja pogosto sistemi, ki so bistveno kompleksnejši. Sodobne vrtne kosilnice imajo razne napredne funkcionalnosti, ki pri delu zelo pomagajo, a lahko otežijo vzdrževanje in servisiranje naprave. Lahko pa za kar se da dolgo življenjsko dobo vseeno poskrbimo s tem, da kosilnico previdno uporabljamo in redno vzdržujemo. Predvsem pazimo, da ne vozimo po kamenju in drugem neugodnem terenu ter da skrbno očistimo nože in podvozje po končani košnji. Zelo pomembno je tudi pravilno skladiščenje vrtne kosilnice v času, ko ta ni v uporabi – ne smemo je preprosto pustiti v kakšnem kotu.