Zmogljivosti električnih vozil

Vsako električno vozilo ima določene specifikacije, ki določajo njegovo zmogljivost. Sodobna elektro vozila so v tem pogledu nadvse impresivna in več kot zadovoljivo odgovarjajo na očitke skeptikov, ki dvomijo v prihodnost takšnih vozil na naših cestah. V vsakem primeru pa se je pametno pravočasno pozanimati, kaj zmore določeno vozilo.

Avtonomija delovanja

En izmed najpomembnejših podatkov elektro vozila je informacija o avtonomiji delovanja oziroma kapaciteti baterije – konkretna posledica tega podatka je doseg, ki ga vozilo nudi s povsem napolnjeno baterijo. Vedno mora biti doseg zadosten za to, da pridemo vsaj do najbližje električne polnilne postaje. Sodobna vozila imajo impresiven doseg, večinoma več sto kilometrov z enim polnjenjem. Če upoštevamo, da so zaradi bliskovitega razvoja spremljajoče infrastrukture električne polnilne postaje na voljo že skoraj s takšno pogostostjo kot bencinski servisi, ni nobene bojazni, da bi nas avtomobil pustil na cedilu.

Zmogljivost motorja

Na podatke o zmogljivosti motorja se bo treba verjetno nekoliko privaditi, če želimo električno vozilo primerjati z bencinskimi oziroma dizelskimi. Pretvorba enot namreč ni povsem enostavna, a vseeno lahko dokaj preprosto primerjamo zmogljivosti različnih vozil. Podatek se navaja v kilovatih, kar pa je lahko varljiva informacija – medtem ko doseg jasno sporoča, na kakšnih razdaljah moramo imeti električne polnilne postaje, nam zmogljivost sama po sebi ne pove veliko. Vse je odvisno od tega, za kakšno električno vozilo gre in za kakšne potrebe ga želimo uporabljati. Čisto možno je na primer, da bo moč motorja povsem primerljiva med električnim skuterjem in potniškim vozilom za šest oseb.