Zima prihaja

Pametno je, da se v zimski čas podamo pripravljeni, v nasprotnem primeru bodo hladni meseci leta naravnost mučni. Največ pozornosti običajno namenjamo ogrevanju doma ter zimski opremi, predvsem oblačilom in obutvi, a v mislih moramo imeti še nekaj zadev, ki ključno odločajo o tem, kako prijetno bomo preživeli zimske dni. Splača se recimo pravočasno poskrbeti tudi za svoje telo, ki ne bo na udaru le zaradi nizkih temperatur in neugodnega vremena, temveč tudi zaradi sezonskih bolezni in viroz.

Za zdravje in dobro počutje je treba seveda skrbeti preko celega leta, in prav s preventivo se bomo najbolje pripravili tudi na zimo. Ni se treba takoj zatekati k skrajnim rešitvam, kakršna so zdravila in prehranski dodatki. Dobro je sicer, da pokukamo v kakšen Tuš katalog ali Eurospin katalog ter morda najdemo uporabne ideje za ukrepe v primeru prvih znakov bolezni, a še prej pobrskamo po straneh, ki ponujajo zdravo prehrano in tople napitke. V zimskem času moramo povišati vnos vitamina D, ki ga sicer v veliki meri prejemamo od sonca, v krajših dneh z manj intenzivnim soncem pa se vnos zmanjša. Tuš katalog gotovo ponuja pestro zbirko jedi, ki vsebujejo veliko vitamina D – to so recimo ribe in ribje jedi, jajca in nekatere vrste mesa. Alternativno pa lahko vitamin D najdemo še v nekaterih gobah, ki jih najverjetneje ponuja Eurospin katalog z bio prehrano. V mnogih primerih pa je hrani na prodajnih policah vitamin D tudi naknadno dodan, tako da ni treba pretirano skrbeti, če ne uspemo katerega izmed najboljših naravnih virov umestiti na jedilnik za čisto vsak obrok. Ne pozabimo še na vitamin C, ki je učinkovit pri lajšanju simptomov prehlada in krajšanju trajanja bolezni. Ta vitamin v večjih količinah najdemo v citrusih, kiviju in jagodah ter v ohrovtu, papriki in brokoliju. Na srečo lahko tudi v zimskem času pri večjih trgovcih brez težav najdemo sveže sadje in zelenjavo.

zdrav napitek

Je smiselno pred zimo poseči še po kakšnih prehranskih dopolnilih in dodatkih, morda preventivno jemati tudi zdravila?

Večinoma to ni potrebno, če vzdržujemo ustrezno dieto z raznoliko hrano. Včasih pa so takšni ukrepi vsekakor dobrodošli. Pomembno pa je, da izberemo prave izdelke. Spet lahko v roke vzamemo katalog kakšnega priznanega trgovca in pobrskamo po ponudbi prehranskih dopolnil. Predvsem Tuš katalog te izdelke pogosto uvršča med ugodnosti svoje drogerije, a tudi drugje je moč najti kakšne privlačne ponudbe, veliko možnosti ponuja recimo še Eurospin. Katalog je pametno prelistati tudi v iskanju kakšnih drugih sredstev za lajšanje zimskih tegob – zelo uporabni postanejo izdelki za nego ustnic, kreme za roke in podobna kozmetična sredstva, z nekaj sreče pa je možno v takšnih katalogih najti ugodne ponudbe zimskih oblačil, odej in drugih privlačnih izdelkov.

Naj bo zima čudovit praznični čas, ki si ga bomo zapomnili po prijetnih trenutkih v družbi svojih bližnjih. Karantena zaradi bolezni bi to idilo v trenutku pokvarila, zato se splača že pravočasno pripraviti tudi na ta aspekt prihajajoče zime. Na srečo to ne bo težko, če se le nekoliko pozorneje posvetimo skrbi za lastno zdravje in počutje v hladnejšem delu leta.