Zobni aparati odpravljajo nepravilnosti zob

Verjetno poznate vsaj koga v svoji bližnji sredini, ki ima v svoji ustni votlini zobni aparat. Gre za ortopedski pripomoček, ki ga predpisujejo ortodonti za zdravljenje različno težkih nepravilnosti zob. Lahko gre za nepravilen položaj več zob, zobje so lahko preveč stisnjeni, lahko pa so tudi preveč narazen. Pred namestitvijo zobnega aparata je tako v nekaterih primerih potrebno tudi puljenje zoba, kar pa je rešitev le v skrajnih situacijah. Zobni aparati se tako danes med seboj zelo razlikujejo, njihova izbira pa je popolnoma prepuščena ortodontu.

 

Ortodont predpiše zobni aparat glede na stopnjo nepravilnosti zob v ustni votlini. Na izbiro so fiksni zobni aparati in snemljivi zobni aparati. Kot že samo ime pove, so fiksni zobni aparati ves čas zdravljenja nameščeni na površino zob in jih boste prepoznali po zvezdicah, ki so pritrjene na zobe. Snemljivi zobni aparati se lahko odstranijo, vendar le za časovno obdobje, kot ga predpiše ortodont.

 

Zobni vsadki imajo doživljenjsko dobo

 

Kadar pride do izgube enega ali več zob, je potrebno biti pozoren na to, da je potrebno izgubljene zobe čim prej nadomestiti, saj se lahko v nasprotnem primeru pojavijo različne zdravstvene težave. Vedno bolj razširjena rešitev za tovrstno težavo so zobni vsadki, ki jim z drugimi besedami rečemo tudi implantati. Še nedolgo nazaj je implantacija veljala za zelo boleč in kompliciran postopek, danes pa je postopek vgradnje zobnih vsadkov bistveno enostavnejši, hitrejši, ob pomoči lokalne anestezije pa tudi skorajda neboleč.

 

Poseg vstavljanja običajno traja od 20 do 30 minut, če seveda vse poteka brez težav in komplikacij. Po posegu se pojavi oteklina in rahla bolečina, ki pa s pomočjo analgetikov hitro mineta. Po vsaditvi se zobni vsadki počasi zarastejo v okoliško kost, v tem času pa lahko uporabljate protetični nadomestek. Zobni vsadki so doživljenjska rešitev, saj imajo doživljenjsko dobo, tako kot zob.